Concursul Naţional Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea” Motto: Lăsaţi copiii să vină la Mine!

Anunțuri / comunicate Februarie 15, 2020

2020
Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor
Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români

Iubirea lui Hristos în familia mea

Concurs  Naţional  Catehetic

2

CUPRINS

I. INTRODUCERE

II. DESCRIEREA CONCURSULUI

1. Argument

2. Titlul

3. Scopul concursului

4. Obiective specifice

 

III. ASPECTE ORGANIZATORICE

1. Grup ţintă

2. Durata concursului

3. Participanţi

4. Anunţarea concursului şi condiţiile de înscriere

5. Evaluarea proiectelor

6. Premierea echipelor câştigătoare

7. Etapele desfăşurării concursului

8. Echipa de organizare

9. Parteneri

9.1. Eparhiile și protopopiatele din cuprinsul Patriarhiei Române

9.2. Ministerul Educației şi Cercetării

9.3. Centrul de Presă „Basilica”

 

IV. REZULTATE AŞTEPTATE ŞI IMPACTUL CONCURSULUI

V. EVALUAREA CONCURSULUI

VI. ANEXE

Anexa 1: Fișă de evaluare individuală

Anexa 2: Fișă de evaluare colectivă

Iubirea lui Hristos în familia mea

 

3

I. INTRODUCERE

Concursul Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 10.832/2019), de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, în perioada 15 noiembrie 2019 – 21 mai 2020.

Prezentul concept reglementează organizarea și desfășurarea Concursului Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea, care se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

II. DESCRIEREA CONCURSULUI

1. Argument

 

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2020 să fie declarat Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români, în Patriarhia Română.

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea.

Familia este binecuvântare și lumină a Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina și bucuria filiației, fraternității și paternității. Din familia creștină credincioasă copilul învață să caute familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos.

Educaţia familiei începe de la educaţia copiilor, viitorii membri ai unor familii tinere. Nici şcoala şi, de multe ori, nici familia nu reuşesc să îndeplinească pe deplin sarcinile educative. Bisericii îi revine, în aceste condiţii, un rol foarte important în formarea tinerilor, educaţia religioasă contribuind la pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie, întrucât sănătatea morală şi trăinicia familiilor sunt întreţinute şi cultivate prin învăţătura Bisericii.

Valorile familiei sunt concretizate prin viaţa de comuniune în care sunt asumate şi cultivate darurile specifice persoanelor familiei. Taina persoanei este realitatea ultimă şi fundamentală asumată în viaţa de familie.

Criza familiei este generată de insuficienta deschidere spre dimensiunea ei sacră şi de o inconsecventă cultivare a valorii sfinţeniei la care este chemată familia. În momentul diminuării conştiinţei eclesiale, există riscul de a reduce familia la o realitate în sine care nu mai este orientată spre Împărăţia lui Dumnezeu. În societatea contemporană secularizată, criza familiei este o criză spirituală, cauzată de pierderea sensului real al vieţii umane.

Prin urmare, Concursul Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea va evidenția necesitatea de a intensifica legătura sfântă dintre viaţa familiei creştine şi viaţa Bisericii, dintre educaţia copiilor şi demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu.

 Iubirea lui Hristos în familia mea - Concurs Naţional Catehetic

 

4

2. Titlul: Concursul Naţional Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea

 

3. Scopul concursului

 

Concursul îşi propune să contribuie la dezvoltarea creativității prin libertatea oferită participanților în inițierea unor idei de proiect precum și a sentimentelor de atașament față de familie și valorile ei. Prin raportarea la tematica anului omagial copiii vor fi îndemnați să se apropie mai mult de părinții lor, iar preoții și profesorii implicați vor fi încurajați să acorde prioritate familiei în orizontul activității pastorale și didactice.

4. Obiective specifice

 

încurajarea și susținerea familiilor care duc o viață creștină autentică și prezentarea lor ca modele;

exemplul familiei preotului în pastorația comunității, ca model asumat de viață creștină;

afirmarea și promovarea sfințeniei căsătoriei, a solidarităţii în familie și între familii, demnitatea maternității, a paternității, a filiației și a fraternității, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu, ce trebuie cultivate;

susținerea și apărarea familiei creștine în societatea contemporană în fața provocărilor actuale și a „modelelor” străine de valorile creștine;

educația copiilor: responsabilitate a familiei, a Bisericii și a Școlii.

 

III. ASPECTE ORGANIZATORICE

1. Grup țintă: grupurile catehetice parohiale.

2. Durata concursului: 15 noiembrie 2019 – 21 mai 2020.

3. Participanți: Concursul se adresează copiilor, preoților, profesorilor de religie/de altă disciplină implicați în Programul Naţional Catehetic Hristos împărtășit copiilor și altor educatori creștini.

 

4. Anunţarea concursului şi condițiile de participare

 

În perioada 15 noiembrie – 29 noiembrie 2019, Sectorul teologic-educaţional va transmite conceptul Concursului Naţional Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea eparhiilor din ţară. Fiecare eparhie va transmite conceptul protopopiatelor, iar acestea parohiilor.

La concurs se vor înscrie elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani, indiferent de număr), care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unui preot şi unui profesor de religie/altă disciplină. Grupul de cateheză format la nivelul parohiei va realiza împreună un miniproiect care va avea un caracter filantropic – cultural, va fi realizat şi implementat în întregime de către copii şi se va adresa cu preponderenţă familiei. Iubirea lui Hristos în familia mea Conc ur s Na ţ i ona l C a t e hetic

 

5

Fiecare miniproiect va conţine, în mod obligatoriu, următorele informaţii:

A. Titlu: în funcţie de specificul său, fiecare proiect va avea un titlu propriu, personalizat;

B. Echipa de realizare:

- denumirea parohiei și date de contact (adresă și telefon);

- denumirea unităţii de învăţământ (dacă este cazul) şi date de contact (adresă și telefon);

- numele preotului și date de contact (adresă, telefon, e-mail);

- numele profesorului de religie/altă disciplină și date de contact (adresă, telefon, e-mail) – dacă este implicat;

- numele copiilor din grupa de cateheză, vârsta acestora şi, după caz, rolul pe care fiecare l-a avut în miniproiect;

C. Locul desfăşurării: va fi stabilit de echipa care realizează miniproiectul;

D. Perioada de organizare: se va face în funcţie de calendarul general al concursului şi de specificul miniproiectului;

E. Buget: se vor preciza care sunt resursele umane, materiale și financiare care susțin miniproiectul. Finanțarea va fi asigurată de grupa de copii prin mijloace creative, care să implice comunitatea parohială și autoritățile locale. Se apreciază modul în care echipa de implementare a miniproiectului a sensibilizat opinia publică față de persoanele aflate în suferință;

F. Beneficiari: numărul persoanelor aflate în suferință sau alte categorii de persoane care beneficiază de activitățile miniproiectului, prezentarea cazului/cazurilor.

G. Descrierea miniproiectului

 

i. Se va preciza ce urmărește miniproiectul.

 2. Activitățile miniproiectului:

i. Vor fi descrise activitățile miniproiectului și va fi prezentat calendarul detaliat al acestor activități.

 3. Rezultatele așteptate:

i. Rezultatele reprezintă corelarea obiectivelor miniproiectului cu beneficiarii acestuia, prin prezentarea unor date concrete: număr de acțiuni (de câte ori s-a repetat o anumită activitate a miniproiectului), care este valoarea materială a activităților etc.

H. Descrierea sumară a activităţilor desfăşurate şi a impactului miniproiectului.

 Miniproiectul va include un CD/DVD cu fotografii și – opțional – un scurt film (maximum 10 minute, format „.avi” sau ”MP4”) cu cele mai reprezentative momente din cadrul activităților desfășurate. De asemenea, va include mărturii (scrise sau filmate) ale beneficiarilor, ale copiilor implicați în activități, ale preotului/profesorului de religie, precum și știri din mass-media locală sau de pe internet cu privire la desfășurarea miniproiectului.

 

 

6

5. Evaluarea proiectelor

 

a. La nivel de protopopiate

În perioada 17 – 31 martie 2020 are loc evaluarea și premierea celor mai bune 3 miniproiecte la nivel de protopopiate. Evaluarea lucrărilor se va face de o comisie numită de către protopop și formată din: 1 responsabil cu cateheza parohială, 1 responsabil cu activitatea social-filantropică și 1 profesor de religie, care nu fac parte din echipele concurente. Pentru fiecare dintre miniproiectele înscrise în concurs, fiecare evaluator poate acorda maximum 100 de puncte, astfel: 30 p. – conceperea miniproiectului (creativitate – 10 p., complexitate – 10 p., prezentare – 10 p.); 20 p. – stângere de fonduri (creativitate – 10 p., diversitatea factorilor implicați – 10 p.); 40 p. – aplicarea miniproiectului (atingerea obiectivelor – 10 p., promovare – 10 p., mărturii ale beneficiarilor – 10 p., eficiență și continuitate – 10 p.); 10 p. – oficiu.

Pe parcursul evaluării, membrii comisiei vor trece punctajul propriu în Fişa de evaluare individuală (Anexa 1) a fiecărui evaluator. Fişa de evaluare colectivă (Anexa 2) va însuma, pentru fiecare concurent, punctele obţinute de la cei trei evaluatori (maximum 300 p.) şi va indica cele 3 echipe câştigătoare la nivelul protopopiateei (premiile I, II și III).

b. La nivel eparhial

În perioada 7 – 27 aprilie 2020 are loc evaluarea și premierea celor mai bune 3 miniproiecte la nivel de eparhie. Evaluarea lucrărilor se va face de o comisie numită de către chiriarh și formată din: inspector cu cateheza parohială, 1 responsabil cu activitatea social-filantropică și 1 inspector/profesor de religie, care nu fac parte din echipele concurente. Pentru fiecare dintre miniproiectele înscrise în concurs, fiecare evaluator poate acorda maximum 100 de puncte, astfel: 30 p. – conceperea miniproiectului (creativitate – 10 p., complexitate – 10 p., prezentare – 10 p.); 20 p. – stângere de fonduri (creativitate – 10 p., diversitatea factorilor implicați – 10 p.); 40 p. – aplicarea miniproiectului (atingerea obiectivelor – 10 p., promovare – 10 p., mărturii ale beneficiarilor – 10 p., eficiență și continuuitate – 10 p.); 10 p. – oficiu.

Pe parcursul evaluării, membrii comisiei vor trece punctajul propriu în Fişa de evaluare individuală (Anexa 1) a fiecărui evaluator. Fişa de evaluare colectivă (Anexa 2) va însuma, pentru fiecare concurent, punctele obţinute de la cei trei evaluatori (maximum 300 p.) şi va indica cele 3 echipe câştigătoare la nivelul eparhiei (premiile I, II și III).

6. Premierea echipelor câștigătoare

 

La nivel de protopopiat și la nivel eparhial, premierea copiilor (premiile I, II și III) se va face de către protopopiate/eparhii, conform graficului concursului. Diplomele oferite vor fi realizate de către Centrele eparhiale, respectând profilul concursului și identitatea Programului Naţional Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Pe diplomele oferite vor fi trecute siglele partenerilor locali ai concursului. Premiile vor fi oferite de către eparhii și protopopiate (se pot acorda mai multe premii și mențiuni pentru a încuraja participarea copiilor și diversitatea lucrărilor).

La nivel național va fi premiată echipa și proiectul care a obținut Premiul I pe judeţ, fiind prezenți la ceremonia de premiere din 21 mai 2020, copilul reprezentant al

7

acestei echipe şi un coordonator (preot/profesor de religie/de altă disciplină), în total: 42 de copii şi 42 de coordonatori). Cele 42 de echipe câștigătoare din țară vor primi diplome și premii în obiecte. La nivel naţional, cheltuielile pentru festivitatea de premiere din 21 mai 2020 vor fi acoperite de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Pentru etapa naţională, eparhiile vor trimite, împreună cu proiectul câştigător, un CD/DVD, de maximum 5 minute, cu cele mai reprezentative momente ale desfăşurării concursului în întreaga eparhie (filmuleţe, fotografii, interviuri etc.).

7. Etapele desfășurării concursului

Perioada

Activitatea

15-29 noiembrie 2019

Anunțarea concursului

Sectorul teologic-educațional transmite conceptul concursului eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Conceptul va fi publicat și pe pagina site-ului www.basilica.ro. Centrul de Presă Basilica va promova, prin componentele sale, Concursul Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea.

2-10 decembrie 2019

Eparhiile transmit conceptul concursului protopopiatelor și parohiilor din țară.

11 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020

Conceperea miniproiectelor (punctele A-G)

16 ianuarie – 9 martie 2020

Desfășurarea activităților miniproiectului

10-16 martie 2020

Depunerea miniproiectelor la protopopiate

Echipele de implementare vor completa punctul H și vor depune miniproiectele la protopopiate.

17-31 martie 2020

Evaluarea și premierea miniproiectelor la nivel de protopopiat (acordarea premiilor I, II și III)

1 – 6 aprilie 2020

Transmiterea celor trei miniproiecte câștigătoare către eparhii, a fișelor de evaluare individuală și colectivă

7 – 27 aprilie 2020

Evaluarea și premierea miniproiectelor la nivel de eparhie (acordarea premiilor I, II și III)

28 aprilie – 4 mai 2020

Transmiterea miniproiectului câștigător (premiul I la nivel eparhial), a fișelor de evaluare individuală și colectivă, Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române

5-20 mai 2020

Pregătirea ceremoniei de premiere la nivel național

Din fiecare eparhie vor participa la ceremonia de premiere preotul coordonator și un reprezentant al copiilor.

21 mai 2020

Premierea miniproiectelor la nivel național

Preotul coordonator și un reprezentant al copiilor vor fi premiați, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Citește alte articole despre: Concurs național, patriarhia romana, Parohia Sendreni