Pelerinaj la Mănăstirea Balş

Viața parohiei Iulie 10, 2015

 

În ziua de 9 iulie, la orele dimineţii, treizeci şi cinci de copii şi tineri din Parohia Şendreni s-au adunat la biserica satului, în jurul părintelui paroh, pentru a porni pe jos într-un pelerinaj la M-rea Balş. Este al treilea an în care se realizează o astfel de activitate. Copiii au răspuns cu entuziasm invitaţiei pe care preotul lor le-a adresat-o. Mulţi dintre ei nu au uitat momentele frumoase trăite în acestă drumeţie duhovnicească  în anii anteriori şi de aceea au spus „prezent” şi anul acesta.

Plecarea a fost precedată de rostirea, în biserică, a rugăciunilor de dimineaţă şi de binecuvântare a călătoriei.

Apoi, cu mic cu mare(au fost participanţi de la 3 ani la 17 ani)au luat „în piept” dealul spre pădure. Au străbătut cei aproximativ 7- 8 Km cu mici pauze în care au avut loc discuţii pe teme religioase şi nu numai, jocuri şi o pauză de masă.

În jurul orei 10, 30 pelerinii au ajuns la mănăstire.  I-au întâmpinat şi binecuvântat  Părintele stareţ Isidor Bucătaru şi Părintele Emil Ojog, parohul de la Bivolari, acesta din urmă aflat aici de câteva zile, împreună cu un grup de copii din parohie, la cea de-a opta ediţie a taberei desfăşurată la M-rea Balş.

În biserica mănăstirii, copiii au rostit o rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu şi au intonat „Cuvine- se cu adevărat” în cinstea Maicii Domnului.

Apoi, au făcut cunoştinţă cu tinerii din tabără, au socializat şi s-au împrietenit. Împreună au servit masa pregătită de trei gospodine de la Bivolari.

Au împărtăşit reciproc gânduri şi opinii despre diverse teme(cu precădere religioase), au organizat activităţi artistice (recitări de poezie, ghicitori creştine), sportive(băieţii- fotbal, fetele-  sărituri la coardă, volei), nenumărate jocuri distractive şi vizionare de film.

Pe lângă toate acestea, copiii şi-au arătat hărnicia ajutând la strâgerea fânului din grădina mănăstirii.

Înainte de plecare au participat la Vecernie, au fost miruiţi şi binecuvântaţi pentru drum.  Au ajuns cu bine, îngăduind Bunul Dumnezeu ca ploaia care se anunţa să înceapă după sosirea lor acasă. 

Participanţii au rămas cu amintiri frumoase, au legat prietenii, dar mai important decât toate, au învăţat să fie mai buni, mai înţelegători cu ceilalţi, au cules roade duhovniceşti binecuvântate.                                                                            

Pr. Ceobanu Petru